dimecres, 27 de novembre del 2013

III MARATÓ DEL MONTSENY


El passat 11 de novembre vaig participar a la III Marató del Montseny. La inscripció la vaig tenir que formalitzar amb molta antelació per por de quedar-me sense pitrall. De fet, en poques setmanes, es van exhaurir totes les inscripcions. Tot un èxit per part dels organitzadors... 
Instants abans del treta de sortida. Foto Javier Agustín
Minuts abans de la sortida és aquell moment de desitjar-nos sort i saludar a vells companys i companyes d'aventures. 1000 participants estem impacients de sentir el tret de sortida. És la primera vegada que hi participo i no tinc cap referència sobre l'horari que aturaré el crono...

Perfil de la cursa
El tret de sortida és a les 8:00h del matí a la Plaça Major de Sant Esteve de Palautordera. L'organització ens dona un temps màxim de 8 hores per poder completar els 42 quilòmetres i els 2700 metres de desnivell positiu.
Recorregut de la III Marató del Montseny
Els primers metres de la cursa per dins dels poble de Sant Esteve. Foto El 9 nou.cat

Els primers metres de la cursa es fan per l'interior del poble de Sant Esteve. Són ràpids i ajuden a que el gran grup de corredors s'estiri.
Pels carrers de Sant Esteve de Palautordera. Foto Ona Sánchez
 Quilòmetre 4,54. Avituallament de Mosqueroles. 459 metres d'alçada. 00:23.20. A partir d'aquest punt, els trams de pista i de corriol es van alternant. Però amb un denominador comú, sempre en sentit ascendent.
Els quilòmetres i els avituallaments van caient... Quilòmetre 8,38. Avituallament Feixes del Vilar. 788 metres. 00:53.20. Quilòmetre 14,34. Avituallament Càmping de les Illes. 835 metres. 01:28.00.

Arribant a l'avituallament de les Feixes del Vilar. Foto Sergi Grifol
Quilòmetre 16,23. Avituallament Hotel Sant Bernat. 843 metres. 01:40.00. En aquest punt em trobo amb la Carme i la Rosa A. que estan esperant a l'Enric A. 
Arribant a Sant Bernat darrera de la primera classificada. Foto Rosa Amorós
Fins aquí he estat seguint el ritme de la primera fémina, la Mercedes Arcos, que hores més tard creuaria la línia d'arribada en primera posició de categoria femenina. Va ser tot un plaer veure amb quina facilitat corria per la muntanya sense donar sensació de fatiga i cansament. De fet, ella no va tenir necessitat d'aturar-se a l'avituallament de Sant Bernat, cosa que jo si que ho vaig fer i vaig perdre la seva pista.
Arribant a l'avituallament de l'Hotel Sant Bernat. Foto Pedro Loshuertos
Arribant al Coll de les Agudes. Foto Sergi Grífol.
A partir d'aquest punt és on comença la primera pujada exigent i més llarga de tot el recorregut. En 3,34 quilòmetres l'itinerari remunta 811 metres de desnivell positiu. Gairebé no hi ha cap descans, però a canvi ens dona la possibilitat de gaudir d'unes formidables vistes del Parc del Montseny i contemplar el que queda de recorregut fins el seu punt més alt que és el Turó de l'Home.


Pujant al Coll de les Agudes. Foto Marc P. G.

La pujada finalitza al Turó de la Bandera, que està uns centenars de metres per sota del cim del Matagalls. És el quilòmetre 19,57 a 1654 metres. Passo en un temps de 2:34.00. A partir d'aquest punt, fins el coll de les Agudes, fins els proper avituallament a Sant Marçal, hi ha un dels trams més bonics, espectaculars i sorprenents de tota la cursa. El recorregut s'endinsa a una densa fageda on les seves fulles fan una llarga catifa natural. Aquest tram és, pràcticament tot, de baixada i molt ràpid.


Pujant al Coll de les Agudes. Foto Marc P. G.
Quilòmetre 23,24. Avituallament de Sant Marçal. 1106 metres. Porto 2:56.40 de cursa i estic preparat per afrontar la segona pujada de la cursa. En 4,68 quilòmetres guanyem 541 metres de desnivell positiu, per un corriol força sinuós i amb poques possibilitats de descans. Amb paciència vaig guanyant alçada, cada cop estan més a prop els crits d'ànims del públic que està situat al Coll, a pocs metres del cim de les Agudes.







El Coll de les Agudes està en el punt quilomètric 27,92 i a 1647 metres. Ara només queda afrontar la darrera pujada al cim del Turó de l'Home.
Tram carener després del Coll de les Agudes. Foto Ángel Enguita
El recorregut ressegueix la carena i ascendeix al punt més alt de la cursa i del Parc Natural del Montseny, el Turó de l'Home de 1706 metres. És el punt quilomètric 29,80 i porto 4:10.20 de cursa. A partir d'aquest punt em queda una llarg descens d'uns 12 quilòmetres en el que davallaré 1472 metres fins la línia d'arribada.

Torno a passar pels avituallaments de les Feixes del Vilar i el de Mosqueroles, però amb més quilòmetres... A partir del darrer avituallament l'itinerari és sinuós i creua el riu Tordera tres cops i passa per la base del castell de Montclús. Els últims quilòmetres se'n van fer molt llargs i el ritme de carrera va baixar, suficient per ser passat per corredors que a la baixada jo els havia avançat.


Aturant el cronòmetre en 5h 32 minuts 19 segons. Foto organització

Els darrers metres de la cursa són especialment emocionants. La plaça Major de Sant Esteve de Palautordera està plena de gent. Hi ha molta animació. El ritme de la música de la batucada m'acompanya fins a creuar la línia d'arribada. Aturo el cronòmetre en un temps de 5:32.19. Quedant el 76 classificat de 1000 participants i el 18 classificat de la meva categoria.

Un cop he creuat la meta i després de recuperar les forces... ara ja sé el per què de l'èxit d'aquesta Marató i el motiu de que tanquin inscripcions mesos abans del dia de la prova. Les raons son aquestes:
- La cursa es desenvolupa íntegrament pel Parc Natural del Montseny, espai protegit i reserva de la Biosfera. Només per aquesta raó ja és un bon motiu per a participar-hi. La tardor al Montseny és sorprenent...
- El 85% del seu recorregut és per corriols i el 15% restant per pista de terra.
- El recorregut està molt bé senyalitzat i és impossible dubtar per on va el recorregut.

- L'organització i els voluntaris fan una tasca excel·lent. Col·laboren a que els corredors puguem gaudir del trail running.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada